Saturday, November 9, 2013

T_T

hey ! jgn tekezut its that Auni ! ni lah rupanya masa dulu2, buruk kan, hitam tu for sure ! almost 3month at plkn, sek men gila kawad ! masa form 1 strt active kawad kaki, pernah berkaki ayam kawad kaki matahari pacak atas kepala, makan daun, say ILOVEYOU kt tiang bendera ! yes tu semua aku lalui tapi x pernah utk mengalah terus berjuang and finally start form 4 aku boleh conduct tapi masih tdk mempunyai keberanian yg sepenuhnya. Hey ! Kem Batu Jong membuat aku lebih berani dan kuat utk menghadapi kehidupan yg mendtg ! kawan2 entah sape2 x kenal langsung but i can make a good relationship. and i will never never never forget to cikgu Khairil ! because of him aku punya kekuatan dan kekuatan utk berhadpan dgn manusia yg tdk kukenali isi hatinya. suatu ketika dulu selepas latihan kawad kaki aku menangis menangis dan menangis dihadapanya tanya sebarang sebab. ketika itu aku dan cikgu K sahaja yg ada and that time aku pun x tau why i cry. and now i get the answer, to be a leader not such easy way you must go and go and survive what will happen towards urlife. and its first time ak donate darah and seingat aku 7kali jarum dicucuk and aku tdk mengalah selagi darah aku tdk keluar, kiri depan kwn ak semua da pitam before finished donation. memories at plkn give 1001 pengajaran utk ak berhadapan dgn kehidupan ini. I miss kekuatan anggota ALPHA, and time roll call. emo cikit tonight.
- kem plkn batu jong, kumpulan 2 siri 6
 
 

Wednesday, November 6, 2013

Apa itu Maal Hijrah

Alhamdulillah dengan penuh kesyukuran dan limpah kurnia-NYA tahun ini aku masih sempat menyambut tahun baru, Maal Hijrah 1435H. Selepas balik kelas, aku rehat kejap kt bilik dan tiba2 dengar orang membaca doa, Masyallah hampir terlupa aku bahawa Maal Hijrah tiba. Aku bersama-sama membaca doa akhir tahun. 
Setelah siap mandi, ak pergi ke surau Kolej Mawar solat Maghrib berjemaah. Setelah solat doa awal tahun dibaca dan seterusnya solat hajat dan disusuli dengan bacaan Yassin dan zikir. 



Hijrah adalah perpindahan atau migrasi dari Nabi Muhammad dan pengikutnya dari Mekkah ke Madinah pada tahun 611. So diringkaskan Maal Hijrah bermaksud mari bersama berpindah atau berhijrah. Dengan maksud yang lebih cantik ialah mari bersama menghayati hijrah. Dari segi pemahaman secara menyeluruh hijrah ini adalah berpindah dari suatu keadaan yang buruk kepada keadaan yang lebih baik. 

Hijrah adalah suatu benda yang penting untuk semua umat Islam untuk di fahami dengan berkesan dan teliti. Ia mungkin akan menimbulkan kesedaran dan keinsafan kepada diri seseorang. Malangnya umat Islam pada akhir zaman sekarang mudah lupa dan tidak menitik beratkan aspek ini. Manusia sekarang lebih mementingkan aspek duniawi dari ukhrawi.

Dengan ini, saya mengambil peluang untuk cuba merubah diri dan perilaku saya sedikit demi sedikit ke arah kebaikan dan kemuliaan. Tidak semua manusia boleh terus berubah dari baik keburuk, ia mengambil masa untuk berubah kearah kebaikan.

Pada bulan Ramadhan yang lepas, keluarga saya mendapat musibah dari-NYA. Ayah saya sakit akibat terkena buatan orang dan sakit yang tidak dijangkan. Asalnya keluarga saya tidak memberitahu hal yang sebenar kepada saya kerana risau akan menjejaskan prestatsi pelajaran saya. Setelah saya balik cuti Hari Raya baru saya lihat ayah saya dalam keuzuran. Saat itu sayu dan sebak hati melihat ayahanda tercinta dalam kesakitan. Sebagai anak, saya rasa amat bersalah kerana tidak menjaga ayah saya ketika dia sakit. Pelbagai cara kami berubat dari hospital ke perubatan kampung dan juga pak ustaz. Dengan izin Allah SWT dan doa dari kami ayah saya sihat dan dapat meneruskan kehidupan seperti biasa. Tapi disebabkan musibah itu, ayah saya dan kami sekeluarga sering mendekatkan diri kepada-NYA. Bak kata pepatah Allah menguji umatnya ada hikmahnya, dan saya rasa ini satu penghijrahan yang besar untuk kami sekeluarga. Dan saya mulai sedar bahawa kadang2 saya perlu balik ke rumah untuk menjenguk orang tua saya, sebelum ni hanya cuti sem sahaja saya balik. 


Friday, October 18, 2013

Tak Tik Tak Tik Lunatik


 See what i have bought .....

Finally, setelah sekian lama duk mengidam nak pakai lah jugak taktik taktik ni !! hahah ! at first ape kebenda lah LUNATIK TAKTIK ni oii !! rupanya housing fon je pun ! haichhh !! tapi serius memang gempak awesome giler ok !!!

About Lunatik Taktik :

LUNATIK emerged from disruption. It was founded on taking risks, making the improbable possible and listening to the crowd. LUNATIK designs premium products that transform and enhance your mobile, digital life. We are obsessed, sometimes even crazy about everything we create. At LUNATIK, we look for — and find — unseen connections between materials, categories and experiences. That’s transformational design, making products that change the way people live and move.

Lunatik ni memang sesuai utk ak kot sebab ak ni ganas cikit. 4s ak tu dah 2 kali accident siap berparut lagi. Accident x berparut x leh nk kira dah. So bila pakai Lunatik ni ada protection la cikit, kalau jatuh skali pun sebab dia tahan lasak, shockproff, water resistant tapi setakat kene air hujan jela kalau bawak masuk dalam air jahanam la jugak. Heheh.. tapi benda alah ni berat la sikit ye.. dia ada 2 jenis aluminium and high quality plastic. Tapi yang better aluminium lah .. and for sure ak punya aluminium lah ye. Kuangkuangkuang  ;p


 Sebelum dipasangkan !!


Yeaaa !!!! Cun Mak Oiiii


PINK okkk !!!


Poyol gilaks !!

Wednesday, October 2, 2013

The Best Food

Assalamualaikum blogger semua.. Ok today test cancel.. tq sir. heheh.. sy x prepare sepenuhnya lagi. Ok next week blh cover lagi. Ok today sir bagi tajuk pasal The Best Food That You Have Been Eat.. hurmm apa ye, sebab semua makanan yg sy makan sedap sir.. al maklumlah sy ni tolak kayu ngn batu je sir. haha.. gurau je :) 

Masa PAVLOVA ngh tip top disebabkan Awal propose Scha dgn kek tu, sy kempunan sngt nk makan benda alah tu.. tapi mana nk cari kek tuuu.. nampak sedap je org makan.. masa tu saya cari kot kt kedai mana ada jual si PAVLOVA tu.. cari punya cari ok one day tu sy jumpa, tapiiiiiii.. alahai sedapnya harga dio ehhh.. sedappppnya kek tuuu.. tapi masa tu sy out of budget dah.. x beli lah.. sngt sedihhh yg amat.. dah lama mengidam nk mkn PAVLOVA tu.. ada satu mlm tu sy siap mimpi lagi.. Wa sedapnyaaaaaaaaa, tapi makan dlm mimpi je.. sedihnyaaaa..

Sudden, kawan sy masa dip dulu ada buka bakery with her husband.. Kedai dia kt area Gombak. Nama kedai dia KAFE PUTERI..

KAFE PUTERI,
TAMAN PINGGIRAN BAYU CAVES,
68100, SELANGOR.



yg free hair tu la kawan saya, ATIN.. bersama Chef Noraini Zakaria

 yg istimewanya, kek tu kwn sy sendiri yg buat dan jual. dia x hire pun pekerja. semua kek dia buat.. sedap sirr !!! and sy ckp kt kwn sy, buatlah PAVLOVA utk sy, dah lama mengidam nk makan kek tu.. tau menyebutnya aje, x pernah merasa.. rasa kuno je diri ni, yela kwn2 yg lain semua dah rasa.. tapiiiii yg bengangnya kwn sy ckp kalau nk makan kene beli sbb kek tu mahai.. ala kwn pun bekira kee.. ok masa tu frust sngt2 ingt da boleh merasa kenikmatan si PAVLOVA tu..hurmmm.. sedihhhh

and the precious moment, on 19 May 2013, masa tu MY BIRTHDAY.. as usual, dpt la msj2 birthday drp kwn2. and kwn sy yg ada bakery ni pun msj la kt birthday girl ni. dia update kt instagram and ada gamba kek PAVLOVA tu.. sedapppnyaaa kek tuuu.. sy pun berangan kan best kalau PAVLOVA tu blh dinikmati masa my birthday.. 

 ni la kawan sy msj tuu

Ok belah malam masa lps hbs kelas, kwn sy yg bakery ni ajak kua dinner kat STEAK HOUSE, SEKSYEN 13. Rumah dia kat Gombak, dia ckp dtg Shah Alam sbb ada hal. Ok sy pun pergi jela steak house tu dia ckp nk belanja makan. And masa sampai kt sana kiteorg borak2, makan2 lah. masa duk borak2 tu, terdengar la pulak lagu HAPPY BIRTHDAY AUNII !! auuuu so swettt !!! yg terkejut nak mati nye.... ada kek and lilin bagai ramai2 nyanyi happy birthday.. hbs semua org pandang.. yg suprisenya si PAVLOVA depan mata saya !! nk menangis auuu !!! setelah sekian lama sy nk makan PAVLOVA and on my birthday sy dpt makan !! ok sy insan paling bertuah dlm dunia !!! hadpa la sorang2 PAVLOVA tuuu... serius x tipu sangat sedapppp PAVLOVA tuuu... tq NUR FATIN ATIQAH tunaikan hajat sy nk makan PAVLOVA dah la dpt masa birthday kek.. terharuuu.. and kek tu dia sendiri yg buatt.. masa makan kek tu tyersenyum aja ehh..

ni resepi si PAVLOVA tu :

: BAHAN - BAHAN :

Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Hiasan
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )



: CARA-CARA :

Oven
1. Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius

Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk

* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer

5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould)
6. Spread the meringue in a circle shape.
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.

Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.





Wednesday, September 25, 2013

House or Car ???

hurmm.. rumah atau kereta ??? kereta atau rumah ??? ok aku pilih kereta !! hohoho.. !! rumah tu nanti-natilah !! rumah boleh sewa duluuuu !! nanti kalau ak kerja entah kat mana2 beli rumah kat mana2 nanti terbiar jugak rumah aku tuuu.. x kan nak bagi sewa rumah aku tuu.. kereta penting untuk sekarang dan keperluan utk akuu.. nak g kerja la nak balik kg lah nanti senang !! kalau ikutkan hati ni nak je aku beli kereta pakai duit pt ni haaa !! tapi apakan daya kalau ak pakai duit pt nak makan apo eh bulan2 nanti. lagi pun ak slalu balik dari shah alam ke kota bharu drive. kawan2 yg mana nak balik kg, slalu ajak aku sbb boleh kongsi drive sama2.. kereta itu pelengkap kehidupan aku.. yelah sekarang pun ak da pakai motor, nanti kerja upgrade kepada kereta lah pulak. susah kot nk hidup tanpa transpot. Rumah tu belambak boleh sewa. haaa x pun tunggu ak nak kahwin buat syarat, bakal suami ak kalau nak kahwin kene beli rumah dulu !!! wahhh kejam betul aku hahah !! kenapa aku x terfikir rumah sebabnya pakwe aku sekarang ni askar, so kalau berkeluarga nanti boleh duk kuartes askar ajo eh.. jimat dah ehhh.. nanti nak pencen baru beli rumah !! haaaa itu lah plan kiteorg berdua.. heheh.. Insyaallah :)

hurmm.. x demand pun nak pakai kereta mahai2, ak nk kereta vios or neo ajo eh.. memanglah bnyk lagi kereta power2 and best2, tapi ak x nk fanatik sngt sbb da tau x mampu den nok beli eh, nanti ak jugk yg kecewa sbb x dpt memiliki kereta bom bastic eh !! and kereta ni aku akan beli pakai my own money !! Insyaallah


first choice

second choice

Thursday, September 19, 2013

Jual menjual gulung tikar !

Today first day kelas kiteorang berniaga untuk subject entrepreneurship under dr.anizah. masalahnya banyak gerai yg berniaga pada same day. Why not dia separate kelas a today and our kelas tomorrow. X de la crowded sngt and tdk lah berlaku kerugian yg amat ! kerugian ok !!!!!

Nama group aku Super Delicious ! memang sedap lah weh nasi lemak ! makanan kiteorg semua homemade ok !! tapi x de org nak beli ! sedihnyeee !!! total modal rm 425.50 !!!!!! sales today rm77.50 !! kerugian today 348 ! saborrr ajo la ehh !! sedihhh sedihhh !!! 


Dulu masa diploma pun ak pernah jugak buat selling macam ni, x de la rugi nak mati macam ni !! oh my money melayang macam laying-layang terputus talinya !!! arghhhh seteressssss !!!!!!!!! walauapa pun ak redhooooooooo !!! sahaja aku berniaga berhabisan duit kerana nk lulus subject ni 

Menu kiteorg nasi lemak, popia gunting, popia gulung, kek batik, keropok, ice blanded and dadih !! dadih tu sampai kiteorg bagi sedekah je kt org !! x laku weh ! sedihnyaa ! nasi lemak lagi lah satu tong nasi tu x usik langsung pun ! ya allah membazirnyaaa !!! sedih je tngk makanan yg x habis 


Next week x tau lah macam mana nak niaga !! tukar menu la kot ! lagi pun tempat kiteorg kat hujung so org x Nampak ! btw tq kwn2 kelas beli nasi lemak and ice blanded ! kawan2 kelas jela yg support ! sedihhhhhh


Hope next week lagi meriah gerai kami dan akan dapat untung lebih.. Insyaallahh

Wednesday, September 18, 2013

Apa itu impian ??? impian adalah sesuatu benda yang kita mahu samada dlm jangka masa pendek atau panjang. Ok setiap org ada impian begitu jugak aku.. tapi impian aku banyak, entah jadi ke idok deng tok tahu lah..

  • Nanti aku dah besau, gaji banyak beribu riban aku nak bawa mak apak aku prgi Mekkah. Walaupun diaorg dah banyak kali pegi sana, aku nak pegi bersama dgn mereka pulak.. Insyaallah panjang umur dan murah rezeki.. Amin.. 

  • Dalam jangka masa pendek nak ipong 5s pleaseee !!! someone bagi la kat hakuuu !!! x tahan dah ni nk memiliki 5s tambah lagi kaler gold !! omg !!
 

  • Actually dari dulu2 lagi aku nak couple dgn married dgn someone yg bekerja with uniform.. heheheh.. and now, aku ada la couple dgn seseorang from ATM..and our relationship serius ok, not main2.. Insyaallah before he posting to Sarawak orang tua kami akn bincang dulu apa yg patut
 
 
  • Nanti kahwin esok lusa ker, nak bakal suami pakai uniform kerja sambil bawa pedang ke, tapi yg ni x leh pakai pedang.. sadiss

  • Nak honeymoon jauh2, oversea lah kak ton ! nak tempat romantik ajo eh, tempat sejuk2 and island maybe.. jauh bonar impian aku ni

  • Nak memiliki Ducati, hurmmm tapi mcm x mampu jew, nak bawak Ducati pun ok la kot, but please someone teach me !!!


Hope my dream will come true !! kuang kuang kuang !!