Wednesday, October 2, 2013

The Best Food

Assalamualaikum blogger semua.. Ok today test cancel.. tq sir. heheh.. sy x prepare sepenuhnya lagi. Ok next week blh cover lagi. Ok today sir bagi tajuk pasal The Best Food That You Have Been Eat.. hurmm apa ye, sebab semua makanan yg sy makan sedap sir.. al maklumlah sy ni tolak kayu ngn batu je sir. haha.. gurau je :) 

Masa PAVLOVA ngh tip top disebabkan Awal propose Scha dgn kek tu, sy kempunan sngt nk makan benda alah tu.. tapi mana nk cari kek tuuu.. nampak sedap je org makan.. masa tu saya cari kot kt kedai mana ada jual si PAVLOVA tu.. cari punya cari ok one day tu sy jumpa, tapiiiiiii.. alahai sedapnya harga dio ehhh.. sedappppnya kek tuuu.. tapi masa tu sy out of budget dah.. x beli lah.. sngt sedihhh yg amat.. dah lama mengidam nk mkn PAVLOVA tu.. ada satu mlm tu sy siap mimpi lagi.. Wa sedapnyaaaaaaaaa, tapi makan dlm mimpi je.. sedihnyaaaa..

Sudden, kawan sy masa dip dulu ada buka bakery with her husband.. Kedai dia kt area Gombak. Nama kedai dia KAFE PUTERI..

KAFE PUTERI,
TAMAN PINGGIRAN BAYU CAVES,
68100, SELANGOR.



yg free hair tu la kawan saya, ATIN.. bersama Chef Noraini Zakaria

 yg istimewanya, kek tu kwn sy sendiri yg buat dan jual. dia x hire pun pekerja. semua kek dia buat.. sedap sirr !!! and sy ckp kt kwn sy, buatlah PAVLOVA utk sy, dah lama mengidam nk makan kek tu.. tau menyebutnya aje, x pernah merasa.. rasa kuno je diri ni, yela kwn2 yg lain semua dah rasa.. tapiiiii yg bengangnya kwn sy ckp kalau nk makan kene beli sbb kek tu mahai.. ala kwn pun bekira kee.. ok masa tu frust sngt2 ingt da boleh merasa kenikmatan si PAVLOVA tu..hurmmm.. sedihhhh

and the precious moment, on 19 May 2013, masa tu MY BIRTHDAY.. as usual, dpt la msj2 birthday drp kwn2. and kwn sy yg ada bakery ni pun msj la kt birthday girl ni. dia update kt instagram and ada gamba kek PAVLOVA tu.. sedapppnyaaa kek tuuu.. sy pun berangan kan best kalau PAVLOVA tu blh dinikmati masa my birthday.. 

 ni la kawan sy msj tuu

Ok belah malam masa lps hbs kelas, kwn sy yg bakery ni ajak kua dinner kat STEAK HOUSE, SEKSYEN 13. Rumah dia kat Gombak, dia ckp dtg Shah Alam sbb ada hal. Ok sy pun pergi jela steak house tu dia ckp nk belanja makan. And masa sampai kt sana kiteorg borak2, makan2 lah. masa duk borak2 tu, terdengar la pulak lagu HAPPY BIRTHDAY AUNII !! auuuu so swettt !!! yg terkejut nak mati nye.... ada kek and lilin bagai ramai2 nyanyi happy birthday.. hbs semua org pandang.. yg suprisenya si PAVLOVA depan mata saya !! nk menangis auuu !!! setelah sekian lama sy nk makan PAVLOVA and on my birthday sy dpt makan !! ok sy insan paling bertuah dlm dunia !!! hadpa la sorang2 PAVLOVA tuuu... serius x tipu sangat sedapppp PAVLOVA tuuu... tq NUR FATIN ATIQAH tunaikan hajat sy nk makan PAVLOVA dah la dpt masa birthday kek.. terharuuu.. and kek tu dia sendiri yg buatt.. masa makan kek tu tyersenyum aja ehh..

ni resepi si PAVLOVA tu :

: BAHAN - BAHAN :

Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Hiasan
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )



: CARA-CARA :

Oven
1. Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius

Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk

* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer

5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould)
6. Spread the meringue in a circle shape.
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.

Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.





No comments:

Post a Comment